Strona główna
  wskazniki czerwonokrwinkowe

Czerwień i błękit

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Temat: Wyniki krwi
...opisze objawy oczywiscie nie wszystkie badan bedzie sporo wiec od razu uprzedzam ale ze zdrowiem moim nie jest najlepiej wiec bardzo prosze o pomoc w interpretacji ... postaram sie nakierwac na jakies sprawy ale nie mam zadnego dosw wiec prosze sie nie sugerowac :) to lecimy (16/11/2007) -MORFOLOGIA - 25 PARAMETRÓW Krwinki białe WBC - 8,2 <4 -10> Krwinki czerwone RBC - 4,7 <4,5-5,5> Hemoglobina HGB - 15,3 <14-18> Hematokryt HCT - 47 <40-54> Wskaźniki czerwonokrwinkowe: MCV - 100 <80-97> !!! MCHC - 32,5 <31,8-36> MCH - 32,5 <27-34> RDW - 13 <11,6-14,8> Płytki krwi PLT - 160 <140-424> MPV - 10 <7,5-12> Rozmaz (pomiar automatyczny): wart.b. NEUT - 5,68 <2,5-5> !!! % NEUT - 69 <45-70> wart.b.LYMPH - 1,79 <1,5-3,5> % LYMPH - 21,7 <20-45> wart.b. MONO - 0,55 <0,2-0,8> % MONO - 6,7 <3,0-8,0> wart.b. EO - 0,15...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48



Temat: Ploteczki 2010 ;-)
odebrałam wyniki i mamy tak: IgE całkowite: 60.47 IU/ml z tego co jest na wyniku to norma jest <60 a Morfologię mamy tak: przy wskaźniki czerwonokrwinkowe i tam MCHC 32.3 czyli niby lekko obniżone bo jest norma do 32,4 płytki krwi i MPV ma 10.5 a norma jest do 10.0 Rozmaz (pomiar automatyczny) a tam MONO ma 0.2 a jest norma do 0.3 wiec w sumie jest o minimalnie wiecej albo mniej reszta z jest ok Na tym wyniku mam właśnie napisane Morfologia a nie tak jak chciałam eo... itd :) Ja się nie znam Może ktoś mnie oświeci
Źródło: tik-tak.pl/forum_dla_rodzicow/viewtopic.php?t=770


Temat: Nadwrażliwość typu IBS
...sport, okolo 1,5 miesiaca temu zaprzestalem treninig sadzac ze to jest przetrenowanie ale dotychczas nie odczulem prawie zadnej poprawy. Lekarze oczywiscie rozkladaja rece, praiwe w kadym gabinecie slysze "coz, taka pana nautra" i na tym sie konczy. Ponizej podaje badania jakie zrobilem wwraz z wynikami: Badanie pierwsze, skierowal lekarz rodzinny Morfologia: Hematokryt HCT 42,8 Krwinki czerw. RBC - 5,01 Hemoglobina HGB - 14,4 Kwinki biale WBC - 5,4 Wskazniki czerwonokrwinkowe MCV - 85,4 MCHC - 33,6 MCH - 28,7 RDW-CV 13,7 Plytki krwi PLT 255 PDW - 11,8 MPV - 23,8 ROZMAZ(pomiar automatyczny) Wart. b. NEUT - 3,0 % NEU T - 55.9 Wart. b. LYMPH 1,7 % LYMPH -32,3 wart.b. MXD - 0,7 % MXD. - 11,8 Mocz badanie ogolne Barwa zolta Przejrzystosc zupelna odczyn kwasny ph 5 ciezar wlaciwy 1,025 [g/l] bialko nieobecne glukoza nie wykryta bilirubina nie wykryto urobilinogen w normie cialka ketonowe nieobecne azotyny nieobecne...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2243


Temat: Wyniki morfologii krwi
...(jedna z lekarek podejrzewa u mnie problem z wchłanianiem jakichś substancji odżywczych ze względu na to, że jestem szczupły) i alergolog, ponieważ najprawdopodobniej mam jakąś alergię pokarmową. W dzieciństwie miałem skazę białkową. Oto moje wyniki krwi: HEMATOLOGIA: Morfologia: -Hematokryt 44,9% norma 35,0-49,5 -Krwinki czerwone 5,91 t/l norma 4,0-5,6 H -Hemoglobina 14,4 g/dl norma 12,0-17,2 -Krwinki białe 6,7 G/l norma 4,0-10,0 Wskaźniki czerwonokrwinkowe: -MCV 76,0 fl norma 80-100 L -MCH 24,4 pg norma 27,0-34,5 L -MCHC 32,1 g/dl norma 32-37 -RDW 15,0% norma 12-16 Płytki krwi: -PLT 260 G/l norma 150-350 -MPV 9,7 fl norma 8-12 -PDW 12,1 fl norma 6,1-14,0 P-LCR 24,0% (bez normy) Rozmaz (pomiar automatyczny) -LYMPH 2,9 G/l norma 1,0-4,5 -LYMPH% 43,8% norma 20,0-40,0 H -MXD 0,6 G/l norma 0,0-0,8 -MXD% 9% norma 0,0-12,0 -NEUT 3,2 G/l norma 1,5-8,0 -NEUT% 47,2% norma 45-70 Rozmaz krwi:...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7633


Temat: Rozszyfrowac wyniki?
Witajcie, moze mi ktos pomoc rozszyfrowac te wyniki: Hemokkryt HCT - 40.0 N.33-52 Krwinki czerw. RBC - 4.46 N. 3.50-5.80 Hemoglobina HGB- 13.8 N. 11.5-17.0 Krwinki biale WBC - 8.1 N. 4-10 Wskazniki czerwonokrwinkowe MCV - 89.7 N. 79 -97 MCHC 34.5 N. 27-33 Tutaj zanizone i nie wiem co to jest MCH 30.9 N.27-34 RDW-CV 13 N. 11-14.5 Plytki krwi PLT -227 N. 150-400 PDW 12 N.9-17 MPV 10,5 N.9-13 P-LCR 29,2 N. 13-43 Rozmaz (pomiar autymatyczny) wart.b NEUT 2.2 N.1.8-6.8 %NEUT 27.4 N. 45 -68 (tutaj tez bardzo zanizone) wart b LYMPH 3.7 N.1-4.4 %LYMPH 45.7 N.25-40 (tutaj zas zawyzone) wart b MXD 2.2 % MXD 26.9 N.2.5-8 (tutaj az dwukrotenie zawyzone:&#0124;)...
Źródło: bieganie.eu/forum/viewtopic.php?t=2820


Temat: Wyniki krwi
Nie ma co się truć żelazem kiedy hemoglobina i wskażniki czerwonokrwinkowe są w normie. Ja mam identyczną sytuację, hemoglobinę trochę niższą bo 12, reti 0,004 i ferrytynę 7, reszta w normie, mimo to lekarz nie dał żelaza tylko kazał zdrowo się odżywiać. Ja mam tendencję do niskiej hemoglobiny, głównie przez obfite miesiączki:) Pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
...sie czuje, szczegolnie tragicznie znoszę upały, strasznie sie poce(od czego to może być , nie wiem co może być tego przyczyną :?: Czuje sie dość słabo, nieco się męczę, lecze się także na niedoczynność tarczycy, ale wyniki są w normie. Normy są tylko delikatnie przekroczone, czy w związku z tym pwoinnam zwrócić się do lekarza? HCT 47,7 % (Norma 36- 46) RBC 5,35 10^6/ul (norma 3,9- 5,2) HGB 15,9 g/dl (norma 12- 16) WBC 6,45 10^3/ul (N:4-10) Wskazniki czerwonokrwinkowe i płytki są w normie, w rozmazie tez sa lekkie odstępstwa: NEUT 2,43 10^3 ul % 27,7 LYMPH 3,42 %53 MONO 0,47 %7,3 EO 0,11 %1,7 BASO 0,02 %0,3 Dodam, że ostatnio morfologie robiłam kilka lat temu i miałam zawsze zbyt wysoką hemoglobinę w granicach 17-19, ale reszta zawsze była w normie Miesiączki mam bardzo dlugie i obfite, wiec dziwią mnie te zawyżone wartości..co to może oznaczac i jak to może wpływać na stan zdrowia?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Brak apetytu, utrata wagi
Anowika, poszukajcie może pasożytów aw drugiej kolejności uczulenia (mogą na to wskazywać bardzo wysokie eozynofile), a w trzeciej kolejności warto byłoby też ręcznie zrobić rozmaz bialokrwinkowy żeby sprawdzić czy to napewno eozynofile i wykluczyć choroby ukl bialokrwinkowego. Ale przede wszystkim wykluczcie pasożyty ( z tasiemcem włącznie) i trzeba panineczkę dopoić bo te wysokie wskażniki czerwonokrwinkowe to pewnie z tego że malo pila. Trzymam kciuki za zdrówko Miśki
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=12989


Temat: Wydęte boczki... :/
Doris dokładnie opisała momenty w których ja byłam zajęta myśleniem o tym, że muszę głęboko oddychać bo zaraz zemdleję... -- dodano: 25-06-2010 17:32 -- Dzwoniłam do dra. Piaseckiego w sprawie wyników badań krwi... I jestem w szoku... pan dr. z resztą też... Część wyników jest idealna, a część bardzo dobra... mały jest leciutko odwodniony, w związku z czym wskaźniki czerwonokrwinkowe są podniesione... ale nadal mieszczą się w normie... Mamy pojawić się za tydzień na przeglądzie i jak węzły chłonne się nie zmniejszą, to trzeba będzie zrobić biopsję i wysłać na histopatologię... Futro ma być traktowane jak zdrowe... czyli spacerki, żarełko i zabawa... To co ogonki lubią najbardziej... Nie będzie rozpieszczania
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=13482


Temat: Wrocław_ DT czyli KUBUŚ (d. Errorek) u Danki ;)
Wczoraj Ercio bohatersko oddał kolejną porcję krwi - na badanie kontrolne (sprawdzamy, czy wskaźniki czerwonokrwinkowe drgnęły). Z jednej strony - dostał 2 x żelazo z witaminami, a z drugiej - je różnie, zazwyczaj jednak niechętnie, wiec skąd mają sie te krwinki wziąć ?... Minął miesiąc od 1-szej porcji strongholda, więc dziś drugie zakropienie obu ogonków. Bardzo nie podoba mi się apatia w jaką często popada Ercio, nawet lekarze zauważyli ‟jak on spokojniutki!” – mimo, że pokazał odrobinę freciej natury...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11901


Temat: Niebezpieczny Dukan??
...za jakiś czas mogła jej znowu coś ograniczyć zeby schodzić stopniowo. Poza tym tak jak już wspomniałam w temacie dot. negatywnych opinii o Dukanie: słuchajmy swojego organizmu a dieta nam nie zaszkodzi i warto sobie zrobić badania raz na jakiś czas. Po 3 miesiącach diety poprosiłam lekarkę żeby mi powiedziała co dokładnie powinnam zbadać będąc na diecie. To co mi zaleciła: -mocz -morfologia: hematokryt, krwinki czerwone i białe, hemoglobina, wskaźniki czerwonokrwinkowe, płytki krwi -Biochemia: ASpAt, ALAt, glukoza, kreatynina, mocznik, żelazo wszystko mi wyszło w normie jedynie ALAt nieznacznie podniesiony, lecz lekarka powiedziała że jest to mało istotne kliniczne i mieści się w granicach błędu laboratoryjnego. Moim zdaniem zatem dieta Dukana nie jest niebezpieczna, a wręcz przeciwnie ja się o wiele lepiej czuję !
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=227


Temat: wyniki krwi kota - jakie sugestie?
Czy Pan doktror moze ocenic te wyniki kota: morfologia : hemakryt: 50,1 [%] krwinki czerwone: 8,95 [10 do potegi 6/ ul] hemoglobina: 14,0 [g/dl] krwinki biale: 3,89 [10 do potegi 3 /ul] wskaźniki czerwonokrwinkowe: MCV : 56,0 fl MCHC: 27,9 g/dl MCH : 15,6 pg RDW-CV : 14,5 % płytyki krwi: PLT 37 [10 do potegi 3 / ul] rozmaz reczny: bariowny metoda MGG pałeczkowate 3% neutrofile 36% eozynofile 6% limfocyty 55% uwagi: w obrazie liczne agregaty płytek; liczka płytek fałszywie obnizona. Do tego: kreatynina: 1,93 [ w mg/dl chyba ] mocznik: 63,1 AlAT: 39,8 FA: 29,3 Do tego wyszly jeszcze poj. krysztaly struwitowe w moczu,...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=1028


Temat: hemoglobina i odnowa
...ilosc kalorii, białka) i suplementy, przy ambitnym treningu. Bez nich nawet odpoczynek moze nie pomóc - organizmowi trzeba dostarczyc niezbednych substancji (żelazo, B12, kw foliowy, magnez, białko, .... (lista jest równie długa jak lista na opakowaniahc preparatów witaminowych) ). Sposób w jaki to robisz jest drugorzedny, lecz niczego nie może ci brakowac. W kazdym razie kiedy robisz badanie po mocnym treningu lub w intensywnym okresie (w sezonie) wskazniki czerwonokrwinkowe sa najczesciej troche zanizone, nawet gdy nie ma zadnego niedoboru. Lepiej sprawdzac je po kilku luzniejszycgh dniach, by dac sobie dojsc do siebie. Wtedy sa bardziej miarodajne.
Źródło: bieganie.eu/forum/viewtopic.php?t=2731


Temat: Morfologia w ciąży
moje wyniki 15/01 oraz 02/02 w odniesieniu do normy mojego laboratorium (wypisalam szersza liste na wypadek gdyby jakas kolejna osoba miala pytania HTC 33.1 33.7 33.5-44.5 RBC 3.88 3.94 3.9-5.2 HGB 11.9 12.1 11.5-15.0 WBC 7.55 7.44 4.0-10.0 wskazniki czerwonokrwinkowe: MCV 85.3 85.5 80-96 MCHC 36.0 35.9 32.4-36 MCH 30.7 30.7 27-34 RDW-CV 13.5 13.7 11-14.5 plytki krwi PLT 181 189 150-350 PDW 13.3 12.6 9-17 MPV 11.1 10.4 9-13 P-LCR 33.2 28.7 13-43
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=13455


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii
kochani, bardzo proszę wyedukowane w temacie dusze o interpretację profilaktycznych wyników krwi moich chłopców od dra Piaseckiego dostałam info na maila, że wyniki są dobre, tylko Henry jest trochę odwodniony, dlatego podniesione są wskaźniki czerwonokrwinkowe nie miałam okazji bezpośrednio porozmawiać z doktorem, a moim laickim okiem nie jestem w stanie nic mądrego więcej wymyślić, ani stwierdzić, na ile te high i low mieszczą się w granicy dobrych wyników chłopcy mają po 2 lata, przed ukończeniem pół roku życia przeszli ece, które znieśli dość dobrze (u Draccusia tylko brzydkie kupy, u Henrego brzydkie kupy + wymioty i konieczna kroplówka, ale cała choroba...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9019


Temat: Badanie krwi
...nie ma sie co tak przejmowac nie jest jakos duzo obnizony takie zwyzki czy znizki ze tak powiem o 2 , 3 ponad czy ponizej normy nic nie znacza bo gdybysmy teraz pani zrobili jeszcze raz morfologie mogloby byc wszystko ok bo to sie caly czas zmienia , jak cos sie naprawde dzieje to sa to duze odchylenia od normy RDW to jest miara jakby miara zroznicowania wielkosci erytrocytow nie ma jesli pozostale sa wyniki w normie tak naprawde znaczenia i nie ma sie co czepiac jesli RBC , HB , HTC i wskazniki czerwonokrwinkowe sa dobre bo naprawde jest to niewielkie odchylenie od normy
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9739


Temat: wyniki psa
niestety na podstawie samych wyników bardzo ciężko będzie orzec co sie psu dzieje . Na pewno bardzo dokładnie treba przyjrzeć się psu , niepojące są wskaźniki czerwonokrwinkowe, które są ponizej normy, niepokojace są także wskazania mocznika i kreatyniny poniżej normy. Czy pies jest czymś leczony? w jakim jest wieku?
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=4524


Temat: Psiak - wyniki badania krwi
Pies sporo pije, do tego wg mnie schudl. Dlatego zabralam go do weterynarza, zeby zrobic mu badania krwi. Wyniki: morfologia : hemakryt: 56.50 [%] krwinki czerwone: 7.71 [10 do potegi 6/ ul] hemoglobina: 19.3 [g/dl] krwinki biale: 27.36 [10 do potegi 3 /ul] jeszcze sa wskazniki czerwonokrwinkowe i plytki krwi, ale nie wiem czy to wazne do okreslenia stanu psa, na razie nie przepisuje do tego: kreatynina: 0.707 [ w mg/dl chyba ] mocznik: 30.6 AlAT: 62,20 FA: 51.1 Glukoza: 71 Wiem, ze biale krwinki sa podwyzszone. Lekarz dal nam antybiotyk, na 10 dni (amoxycyline). Czy moze jakies sugestie, na co jeszcze zwrocic uwage? Co ew. zasugerowac naszemu lekarzowi?
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=1027


Temat: Suplementecja dla biegaczy
Sophie, jaki miałaś hematokryt i o ile Ci sie porawił. Ja mam z tym wieczne problemy. Teraz regularnie łykam żelazo oraz witaminy z gr. "B" i mam nadzieję że "podciągne" wskaźniki czerwonokrwinkowe przynajmniej do dolnej granicy normy.
Źródło: bieganie.eu/forum/viewtopic.php?t=2419







 Pokrewne
 : Czerwień i błękit Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

 . : : .
Copyright (c) 2008 Czerwień i błękit | Designed by Elegant WPT